Tärkeä tiedote

Olemme uudistaneet ja laajentaneet profiilitietoja käyttäjien toiveiden mukaisesti! Ole hyvä ja tarkista profiilissasi olevat tiedot ja täydennä korttia tiedoilla jotka haluat jakaa koulukavereittesi kesken.

HUOM! Suurten uudistuksen kunniaksi tarjoamme nyt kaikille palvelun käyttäjille
ILMAISEN vuoden kultajäsenyyden, jonka avulla saat palvelun kaikki ominaisuudet käyttöösi, jos:

    -  päivität profiilisi tietoja
    -  sallit Koulukaverit palvelun yhteistyökumppanien lähettää sinulle tarjouksia

Muistathan painaa sivun lopussa olevaan ”Tallenna tiedot” nappia muokattuasi profiilitietoja.

   

 

Kuuluuko uskonto kouluun?

18.12.2012
O_kirkko2_leikkausvara_pieni_256

Koulujen juhlien, etenkin joulujuhlien, uskontopainotteisuus on puhuttanut paljon viime vuosina.  Pohjoismaissa on kouluja, joissa joulujuhlan sijasta juhlitaan talvijuhlaa, muistellaan kulunutta syksyä sekä lausutaan talvirunoja. Myös muutamissa Suomen kouluissa on joistakin perinteistä luovuttu, kuten Enkeli taivaan -virren laulamisesta sekä Joulukuvaelmasta.

- Uskonnot eivät kuulu kouluun. Uskonnollisten yhteisöjen tulisi itse omalla kustannuksellaan ja kouluajan ulkopuolella tuottaa omat rituaalinsa niille jotka niitä haluavat, sanoo kansalaisaktivisti ja vapaa-ajattelija Markku.

- Joulu ei ole alun perin laisinkaan kristillinen juhla. Kirkko määräsi Joulua vietettäväksi Jeesuksen syntymäjuhlana koska ei voinut muuten estää tämän perinteisen vuotuisjuhlan viettoa.

- Kirkko äänesti ja yhdisti hallinnollisella käskyllä alkujaan syyrialaisperäisen aurinkojumalan Sol Invictuksen päivän juhlat Jeesuksen syntymäjuhlaan 350-luvulla, Markku sanoo.

- En pidä joulun uskontopainotteisuutta ketään sitovana. Se voitaisiin mielestäni palauttaa takaisin kaikkien vuodenaikaisjuhlaksi, niin kuin se käytännössä on aina ollut ja on edelleen, ilman uskontojen sen päälleliimaamia maailmankuvallisia markkinointikertomuksia.

- Suomen kielen joulu -sanakin tulee alun perin ennen kristinuskoa vietetyn talvipäivänseisauksen juhlan muinaisgermaanisesta nimestä "yule". Joulu on talvipäivän seisaukseen liittyvä pimeän vuodenajan lopettajais- ja valon voittamisen juhla, jota perheet kaikkialla, kaikissa kulttuureissa ovat aina viettäneet. Se että kristityt omivat sen omiin tarkoituksiinsa ei tarkoita sitä että juhlan aitoa, oikeata perustaa perheen, suvun ja läheisten yhdessä olon ja ilon juhlana pitäisi millään tavalla kyseenalaistaa, Markku luonnehtii.

Markun mukaan se että yksi uskonto on ominut kaikkien juhlat nimiinsä ei tarkoita sitä että niistä pitäisi luopua. - Poistetaan uskonnolliset osat ja palautetaan juhlat perinteisiin kaavoihinsa ja paikkoihinsa,
kaikille sopiviksi, Markku sanoo.


Kuuluuko kristillinen joulunvietto sinun mielestäsi kouluelämään? Miten moniarvoinen koulun pitää olla? Avaa keskustelu aiheesta Koulukavereiden keskustelupalstalla.